COPD bij Breda West paramedisch centrum

COPD bij Breda West paramedisch centrum

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Bekijk hier een filmpje van het Longfonds: COPD wat gebeurt er in je longen?

Wat gebeurt er in je longen?
Bij COPD kunnen je longen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.


COPD is een verzamelnaam voor:

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn je bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van je luchtpijn naar je longen. Daardoor maakt je lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt. En dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kun je het benauwd krijgen.

 

Oorzaken van COPD

Meestal is roken de oorzaak van COPD. Roken of meeroken beschadigt de longen ernstig. Daardoor kunnen longziekten zich gemakkelijker ontwikkelen. Maar COPD kan ook komen door een erfelijke ziekte of moeilijk te behandelen astma. De meeste mensen krijgen pas na hun veertigste COPD.

Andere oorzaken van COPD
Ongeveer één op de vijf mensen met COPD heeft nooit gerookt. Bij hen heeft COPD een andere oorzaak zoals:

  • Astma, longontsteking en andere longziekten
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen, zoals houtstof, lijm en verfdampen
  • Luchtvervuiling, bijvoorbeeld door fijnstof.
    Door de klachten van COPD beweeg je minder waardoor de conditie achteruitgaat. Fysiotherapie helpt om in beweging te blijven en je conditie op pijl te houden. De fysiotherapeut maakt een beweegprogramma op maat om je doelen te behalen.

Er wordt gekeken naar:

  • Ademhalingstechniek
  • Eigen kennis rondom COPD
  • Belasting-belastbaarheid
  • Krachtopbouw
  • Conditie opbouw

COPD is niet te genezen dus de fysiotherapeut gaat samen met je aan de slag om achteruitgang tegen te gaan. We werken samen met een diëtist, ergotherapeut en een psychosomatische fysiotherapeut. Daarnaast zijn we ook lid van het netwerk ‘Beweego’ waarmee we hoge kwaliteit beweegzorg aanbieden met andere paramedische zorgverleners.

 

Vergoeding fysiotherapie bij COPD

Om voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking te komen moet je als patiënt aan een aantal criteria voldoen:

  • Er moet sprake zijn van COPD GOLD >2.
  • Aan de hand van het aantal longaanvallen en de ernst van symptomen word je ingedeeld inclassificatie A-B-C-D. De klasse bepaalt het aantal behandelingen dat de zorgverzekeraar vergoed per jaar. Let wel; het eigen risico wordt eerst verbruikt.
    Heb je een vraag of ben je benieuwd geworden wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel vrijblijvend naar de praktijk of maak een afspraak bij een van onze COPD-therapeuten voor een intake!

De volgende behandel- en beweegmogelijkheden kunnen je helpen bij je klacht:

Beweegprogramma COPD

Deze therapeuten helpen je graag bij je klacht:

Maak een afspraak voor COPD